انتقاد یک روان‌شناس به تحریف مفهوم قصه‌ها
انتقاد یک روان‌شناس به تحریف مفهوم قصه‌ها
تلویزیون قصه‌ها را ساده‌ کرده ‌است
 

 

 اشکال عمده قصه‌های تلویزیون و بازی‌های کامپیوتری این است که برای جذاب کردن قصه‌ها آنها را ساده‌ می‌کنند.

       به گزارش روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، دکتر ماهرخ دانه‌کار، روان‌شناس، ضمن بیان این مطلب به مناسبت برگزاری دهمین جشنواره قصه‌گویی گفت: در تلویزیون قصه‌های زیادی وجود دارد ولی ارایه قصه از طریق این رسانه موجب می‌شود که تخیل کودک از بین برود. در تلویزیون همه چیز ملموس است. کودک نه تنها به خیال‌پردازی تشویق نمی‌شود، با شخصیت داستان همانندسازی هم نمی‌کند.

       دکتر دانه‌کار با اشاره به اینکه راه حل مسایل برنامه‌های تلویزیونی کودکان نیز بسیار ساده است، اظهار داشت: قصه‌ها با ساده شدن، مفهوم واقعی‌ خود را از دست می‌دهند. مثلاً قصه‌هایی مانند کدو قلقل زن، خاله سوسکه و بزبز قندی به صورت‌های مختلف تعریف شده‌اند. بچه‌های امروز بخشی از قصه خاله سوسکه را که آقا موشه در دیگ غذا می‌افتد نشنیده‌اند،‌ در حالی‌که هیچ اشکالی ندارد کودک در یک سنی با مفهوم مرگ آشنا شود. همین دلایل موجب بیگانگی کودکان ما با مفهوم مرگ است.

       وی افزود: تماشای کارتون و شنیدن نوارهای قصه خوب است ولی هیچ‌کدام تأثیر قصه‌گویی را ندارد. مسأله نوارهای قصه هم این است که کودک با قصه‌گو ارتباط عاطفی ندارد و نمی‌تواند تأثیری که قصه‌گویی اطرافیان بر کودک دارد را داشته‌ باشد.

       دکتر دانه‌کار با تأکید بر اینکه قصه و بازی دو نیاز انسان هستند که در همه ایام زندگی با وی همراهند، ادامه داد: بازی‌های کامپیوتری طولانی مدت ابعاد پرخاش‌گری کودکان را افزایش می‌دهند. این بازی‌ها با وجودی که با هدف افزایش ابتکار عمل و تقویت هوش کودکان ساخته می‌شوند، ضمن بی‌حوصله کردن آنها، ذهنیتی به وجود می‌آورند که کودک فکر می‌کند نباید در زندگی برنده باشند.

       این روان‌شناس افزود: بازی‌های کامپیوتری در حد متعادل، مثلاً روزی 10 تا 15 دقیقه می‌تواند مفید باشد.

       دهمین جشنواره قصه‌گویی طی روزهای 27 تا 30 آذر در مرکز آفرینش‌های فرهنگی و هنری و مجتمع آفرینش کانون برگزارشد.

 

منبع : kanoonparvaresh.com